U bent hier
Kritiek op omvangrijk schepencollege in Pajottegem
De recent gevormde fusiegemeente Pajottegem ligt onder vuur vanwege de beslissing om het maximale aantal schepenen aan te stellen, ondanks eerdere beloftes om minder politiekers te moeten betalen. Met een college van één burgemeester en acht schepenen, roept dit beleid vragen op bij zowel de oppositie als de burgers.
De oppositiepartij N-VA Pajottegem hekelt de omvang en kosten van het huidige bestuur. “Met slechts 25.000 inwoners is het onbegrijpelijk dat Pajottegem acht schepenen nodig heeft!” aldus Rudy Thiebaut, voorzitter van N-VA Pajottegem. “Vergelijk dit met Sint-Niklaas, een stad met meer dan 80.000 inwoners, waar hetzelfde aantal schepenen actief is. Voor de nieuwe gemeente is dit allesbehalve efficiënt bestuur te noemen.”
Fusiebelofte vs. realiteit
De fusie tussen de voormalige gemeenten werd aanvankelijk gepresenteerd als een middel om te besparen en bestuurskracht te vergroten. De realiteit lijkt echter anders uit te pakken. Tot nu toe heeft de fusie Pajottegem al 650.000 euro gekost, waarvan 375.000 euro aan onverwachte en eerder niet-gecommuniceerde uitgaven. Thiebaut stelt vast dat er weinig sprake is van de beloofde efficiëntie. “In plaats van de bestuurskosten te drukken, worden er extra posten gecreëerd voor bevriende politici. Het vertrouwen van de burger wordt op deze manier ernstig beschadigd.”
Toch een extra schepen, een gemiste kans
Een van de oorspronkelijke architecten van de fusie, schepen Gunther De Wilde, gaf aan zijn mandaat om persoonlijke redenen niet op te nemen, wat respect verdient. Volgens de oppositie had dit wel een uitgelezen kans moeten zijn om de bevoegdheden van De Wilde te verdelen over de andere schepenen. In plaats daarvan koos het bestuur ervoor om de volledige schepenstructuur intact te laten en hem toch te vervangen terwijl dit perfect zonder extra schepen kan.
Oproep tot actie
De oppositie roept burgemeester Kris Poelaert op om zijn beloften na te komen. “De fusie werd verkocht als een kans om financiële efficiëntie te realiseren. Maar wat zien we nu? Een bestuur dat vooral zichzelf lijkt te dienen en minder populaire politiekers toch een betaald mandaat zal aanbieden.” aldus Thiebaut.” De N-VA fractie pleit voor een afslanking van het college tot een proportioneel aantal. “Eerst besparen in de politiek, voordat je van burgers vraagt om financiële inspanningen te leveren. Dat is wat een eerlijk bestuur hoort te doen,” besluit Thiebaut.
Bezorgde burgers
De inwoners van Pajottegem volgen de ontwikkelingen met argusogen. Zij hopen op transparantie en daadkracht van het nieuwe bestuur. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de geloofwaardigheid van de fusie en het vertrouwen in het Pajottegemse bestuur.
https://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/kritiek-op-omvangrijk-schepen...