Gezondheidszorg en Welzijn

N-VA Pajottegem wil een sociaal beleid dat toegankelijk, transparant en uniform is, waarbij burgers worden aangemoedigd tot individuele verantwoordelijkheid en er zorg wordt gedragen voor een evenwicht tussen rechten en plichten. Wij willen van Pajottegem een warme lokale gemeenschap maken, waar iedereen zich welkom voelt.
 
-Het Sociaal Huis moet fungeren als informatiepunt en verwijst mensen naar andere dienstverlenende organisaties, regionale samenwerkingsverbanden en welzijnspartners, dit zowel lokaal als digitaal. Ons doel is om mensen opnieuw te helpen oriënteren binnen het complexe en onoverzichtelijk aanbod van diensten.
-Een wachtdienst oprichten in de nieuwe fusiegemeente (Lennik is te ver).
-Meer actie ondernemen ivm eenzaamheid.
 
N-VA wil een beleid op maat van jonge gezinnen.
-Inzetten op voldoende, flexibele en betaalbare kinderopvang.
-Het inrichten van een digitaal loket kinderopvang als belangrijke tool voor jonge ouders.
-Het lokaal bestuur neemt zijn rol als regisseur op, zowel voor voor-, naschoolse als buitenschoolse kinderopvang.
-Het beleid besteedt voldoende aandacht aan diverse gezinsvormen binnen de gemeente, zoals o.a. eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht, …).
 
N-VA wil een sociaal beleid voor singles en eenoudergezinnen.
-Toekennen van sociale voordelen (bijdrage op energiefactuur,…).
-Tussenkomsten op lidgeld voor sportclubs, inkom culturele activiteiten,…
-Bijdrage voor kinderopvang
 
N-VA wil een beleid voor senioren ontwikkelen en het engagement van ouderen bevorderen.
-We ondersteunen verenigingen zodat ze een belangrijke rol kunnen spelen in het versterken van het sociale weefsel van onze gemeente.
-Het uitvoeren van een onderzoek naar de behoeften van senioren om inzicht te krijgen in hun noden en wensen. Dit zal dienen als richtlijn voor toekomstig beleid.
-Het inrichten van een vrijwilligersloket dat vraag en aanbod van hulp met elkaar verbindt, zodat ouderen de mogelijkheid hebben om actief betrokken te blijven bij de samenleving.
-Het ondersteunen van een seniorenconsulent als eerste aanspreekpunt voor ouderen.
-Inzetten op alle mogelijke omkadering op vlak van zorg- en verzorgingsaanbod, om ervoor te zorgen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen: warme maaltijden aan huis, gezinshulp, thuiszorg, …
-Een beleid te voeren op maat van een ‘dementievriendelijke gemeente’. We werken  samen met het expertisecentrum Memo en Alzheimerliga.
-Het organiseren van gemeenschappelijke en individuele dag- en/of nachtopvang voor oudere zorgbehoevenden in onze gemeente is van groot maatschappelijk belang.
-Ervoor zorgen dat ouderen hun activiteiten kunnen organiseren in toegankelijke, betaalbare en goed onderhouden zalen of lokalen, voorzien van digitale aansluitingen.
-Ouderen de kans geven om op een betaalbare manier en in hun eigen tempo blijvend te leren gedurende hun hele leven, over een breed scala aan onderwerpen.
-Uitbreiding van dagactiviteiten voor senioren (zowel betalend als niet betalend).
-Opleiding medewerkers sociaal huis m.b.t. het omgaan met dementie en mantelzorgers.
-Grotere inspraak van de seniorenraad (grote doelgroep in de gemeente).
-Meer publiciteit over de digipunten.
-Blijvend stimuleren om te helpen de digitale achterstand bij ouderen weg te werken (digitale cursussen, …).
-Ouderen stimuleren om actief te blijven door het organiseren van sessies turnen, yoga, dans, pilates, … ingedeeld naar leeftijdsgroepen (vb 55+, 70+, …).
-Het plaatsen van het meer zitbanken langs wandelpaden, op begraafplaatsen en bij bepaalde uitzichtpunten, en het toevoegen van QR-codes op zitbanken op interessante locaties voor informatie over de omgeving.
 
N-VA wil voorzien in een eenvormig sociaal beleid dat elke inwoner de zekerheid biedt om een menswaardig bestaan te leiden.
-Het hanteren van steunnormen en het invoeren van spaarsystemen zijn hierbij essentieel. We voeren een proactief beleid om verborgen armoede op te sporen en te ondersteunen.
-We nemen initiatieven om vereenzaming bij senioren te verminderen. We moedigen seniorenverenigingen, scholen en jeugdverenigingen aan om samen met lokale dienstencentra hieraan bij te dragen.
 
We streven naar een kerngezonde leefomgeving en gelijke gezondheidskansen voor iedereen.
-Het betrekken van andere adviesorganen zoals de sportdienst, cultuurdienst en milieudienst bij het verbeteren van deskundigheid (bijv. tussenkomst bij aankoop sportkleding of lidgeld voor kinderen uit kwetsbare gezinnen).
-Door gebruik te maken van bestaande en toekomstige organisaties, zoals het Lokaal GezondheidsOverleg (LOGO), kunnen we expertise en begeleiding bieden op verschillende gebieden van preventie: zoals borst- en darmkankerscreening, vaccinaties, implementatie van de nieuwe gezondheidsdriehoek, bevordering van lichaamsbeweging (zoals bijvoorbeeld een 10.000 stappen uitdaging), en algemene ondersteuning om de gemeente te begeleiden naar een "Gezonde Gemeente".