Algemeen bestuur

De gemeenteraad is wat ons betreft het hart van de democratie. Verkozenen moeten hun verantwoordelijkheid kunnen en durven opnemen. Op basis van ons programma willen wij het beleid vorm geven en de inwoners uitleggen waarom bepaalde beslissingen genomen worden. N-VA wil de inwoners verantwoordelijkheid geven om projecten samen of zelfstandig tot een goed einde te brengen binnen een voorzien kader.We beschouwen alle inwoners van Galmaarden, Herne en Gooik als vanzelfsprekende partners bij het gemeentelijk beleid in het algemeen. Bij N-VA pleiten we voor een efficiënt bestuur.

-N-VA wil een structureel beleid voeren. We willen een aanbod leveren met een toekomstvisie waarvan we de voordelen voor de burger duidelijk kenbaar maken. Onder begeleiding van een externe partner willen wij samen met vrijwilligers en ambtenaren nadenken over hoe onze gemeente er in 2030 zou moeten of kunnen uitzien, rekening houdend met budgettaire beperkingen en realiteiten.
-Focussen op de kerntaken; een bestuur moet niet alles doen. N-VA wil dit realiseren door een grondig kerntakendebat zonder taboes te voeren en bekijken welke dienstverlening beter uitbesteed wordt. Bij zaken waar verenigingen of inwoners zelf een uitvoerende verantwoordelijkheid kunnen opnemen, nemen we hoogstens een regisserende rol op.

-De regels van rechten en plichten handhaven. Regels moeten nageleefd worden door iedereen. N-VA wil zorgen dat de reglementen correct en duidelijk zijn en maken komaf met een gedoogbeleid en verbaliseren en sanctioneren daadwerkelijk wanneer er overtredingen zijn. N-VA wil een billijk, maar duidelijk GAS-beleid (Gemeentelijk Administratieve Sanctie). Elke inwoner wordt op dezelfde wijze behandeld.

-We beschouwen de actieve senioren als een waardevolle toevoeging aan het socio-culturele en sportieve leven in onze gemeente.
Informatie- en participatiemomenten organiseren bij de start van grote projecten. Via digitale platvormen en/of (online) enquêtes proberen we ook die inwoners te bereiken die zich minder vertegenwoordigd of aangesproken voelen. Zo benutten we digitale media om een breder publiek te betrekken en direct feedback van burgers te verzamelen.
-Vragen aan de burgers en verenigingen om hun steentje bij te dragen aan het onderhoud van het gemeenschappelijk patrimonium. Zo kunnen ze bijvoorbeeld, eventueel tegen een vrijwilligersvergoeding, zwerfvuil opruimen of begraafplaatsen onderhouden. Enerzijds biedt dat de inwoners de kans om binnen de gemeenschap actief te zijn en verantwoordelijkheid op te nemen, anderzijds verkleint het de werklast van de gemeentelijke diensten.

Nieuws over dit onderwerp

Kritiek op omvangrijk schepencollege in Pajottegem

De recent gevormde fusiegemeente Pajottegem ligt onder vuur vanwege de beslissing om het maximale aantal schepenen aan te stellen, ondanks eerdere beloftes om minder politiekers te moeten betalen. Met …