U bent hier
Milieu en Energie
N-VA Pajottegem streeft naar een gezond leefmilieu en wil zich samen met haar inwoners inzetten voor een verbetering van het klimaat. De N-VA pleit voor een gemeentelijk energie- en milieubeleid dat gebaseerd is op duurzaamheid. N-VA wil zorgen voor een bescherming van natuur en landschap en voor een betere luchtkwaliteit.
-Meer ondersteuning bieden aan landbouwers (met speciale aandacht voor jonge en beginnende landbouwers) en samen met hen bekijken of we duurzame landbouwpraktijken kunnen toepassen, zoals o.a. agro-ecologie, biologische landbouw, het verminderen van het gebruik van chemische middelen.
-Een concreet fietsbeleid voeren en investeren in fietspaden, trage wegverbindingen en infrastructuur zoals fietsbergingen, voldoende oplaadpunten voor elektrische fietsen, …
-Zorgen voor voldoende kwalitatief en publiek groen in de dorpskernen.
-Het gemeentelijk gebouwen- en wagenpark ecologisch beheren.
-Waken over de doelstelling van het Burgemeestersconvenant 2030 voor klimaat en energie door het uitvoeren van het klimaatplan.
-Particulieren aanmoedigen om zelf te investeren in energiebesparingen.
-Zorgen voor nieuwe bosaanplanten.
-Verbetering van het huidige afvalbeheer en recyclage door evaluatie van afvalparken om de bereikbaarheid en efficiëntie te optimaliseren.
-Implementatie van een goed en duurzaam afvalbeleid voor de 12 dorpen.
-Een sensibiliseringscampagne opzetten naar de bevolking toe om samen afval te verminderen en het hergebruik van materialen te stimuleren.
-Het organiseren van campagnes ter preventie en bewustwording van zwerfafval en het uitvoeren van acties tegen zwerfvuil.
-Het drastisch aanpakken van het zwerfvuil, waarbij we actief op zoek gaan naar de bron en waarbij boetes zullen worden uitgeschreven.
-Het investeren in mobiele camera’s tegen sluikstorten.
Voor N-VA Pajottegem is een efficiënt en zuinig energiebeleid uiterst belangrijk.
-Inzetten op een maximum aan waterdoorlatende of waterpasserende oppervlakten en/of materialen (bijv. bij parkeerplaatsen, opritten, speelzones, herstellen van grachten,…), bij nieuwe ontwikkelingen en bij heraanlegwerken.
-Het stimuleren van de inwoners om duurzaam om te springen met water, energie, voeding en andere grondstoffen. We ondernemen hiertoe sensibiliserende acties en ondersteunen burgers die individueel of in groep initiatieven nemen.
-Streven naar een duurzaam waterbeheer, met aandacht voor het behoud van waterkwaliteit, bescherming van waterlopen en bevordering van waterbesparende maatregelen.